Tom kha phak-SOPPA 4 PORT

7 SmartPoints

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 spansk peppar

2 citrongrässtjälkar

1 dl limejuice 

1 msk olja

2 msk grön currypasta

1 liter vatten

1/2 dl fisksås

1 grönsaksbuljongtärning

400 ml lätt kokosmjölk

250 g champinjoner

250 g broccoli

2 morötter

4 salladslökar

2 dl frysta sojabönor

1 kruka koriander


Tom kha phak-soppa (1 av 1)

Skala lök och vitlök samt hacka dem grovt

Skiva den spanska pepparn och krossa citrongräset samt pressa limen

Fräs lök och vitlök i oljan i en rejäl kastrull på medelvärme tills den börjar bli mjuk

Häll i currypasta,chili och citrongräset

Låt det fräsa på i ca 2 min

Häll i vattnet,fisksåsen,limesaften och buljongtärningen

Sjud detta i ca 20 min under lock

Sila buljongen i en kastrull och låt det koka upp med kokosmjölken

Smaksätt ev med mer fisksås och lime

Skiva svampen,skär små buketter av broccolin

Ansa broccolistammen,dela den på längden och skiva den tunt

Skala och dela morötterna på längden och skär den i tunna sneda skivor

Ansa och skiva salladslöken

Koka svampen,broccolistammen,buketterna,morötterna och sojabönorna några min i buljongen

Servera samt toppa med salladslök och koriander