SVAMP - PARMESAN FILÉ MED POTATISGRATÄNG & VINSÅS 4 PORT


14 SmartPoints

Svamp & Parmesanöverbak:

10 färska champinjoner,1gul lök,1 vitlöksklyfta,2 tsk flytande becel,salt & peppar,1/2 dl fraiche 5 %,1 ägg,1 dl riven parmesanost,1/2 dl persilja,600 g fläskfilé

Potatisgratäng:

800 g potatis,1 vitlöksklyfta,1 gul lök,2 dl matlagningsgrädde 7 %,1 tsk olja,,2 msk timjan

Rödvinsås:

1 msk strösocker,5 dl rött matlagningsvin,3 msk kalvfond + 2 dl vatten,3 msk balsamvinäger, 2 tsk becel

Kötet

Stek svamp och lök och låt det svalna 

Blanda fraiche, ägg parmesan och persilja  

Smörj en ugnssäkerform med oljan skala & skiva potatisen tunt

Hacka löken,pressa vitlöken och blanda grädde,vitlök,salt,peppar & timjan

Lägg i potatisen all lök och persilja i formen häll över gräddblandningen

Sätt på ugnen på 200°och grädda potatisgratängen i 45 minuter 

Smält i sockret en skål i en kastrull så att det blir ljusbrunt tillsätt rödvinet koka ihop 

Rör ner fond och vatten koka ihop ytterligare 5 minuter

Tillsätt balsamvinäger,red av med majsstärkelse utrört med vatten 

Vispa i smöret så att såsen blir blank smaksätt med salt och peppar 

Putsa fläskfile och skär i 8 bitar 

Bryn köttet i matfettet krydda med salt och peppar  

Lägg den i en ugnssäker form och fördela svamp och parmesanen på köttet

Sätt formen mitt i ugnen ca 10 minuter innan servering

Servera med ugnsrostade grönsaker tex rödlök salladslök och paprika